Architectuur veert weer op!

In november was ik op het LAC – het jaarlijkse Landelijk Architectuur Congres. Ik probeer daar elk jaar heen te gaan. Om te netwerken. Om een beeld te krijgen van de ontwikkelingen in het vakgebied. En om wat presentaties te horen over onderwerpen buiten mijn comfortzone. Meestal kom ik terug met deze conclusie: er waren wel enkele aardige presentaties, vele bekende gezichten, prima verzorgd. Dit jaar was het echter anders. Dit jaar was volgens mij het beste LAC ooit!

Digitale transformatie

De afgelopen jaren heeft de architectuur nogal te lijden gehad onder het architectuur-bashing vanuit de agile hoek. Op zich heeft dat een reinigende werking gehad op het vakgebied, maar zoals zo vaak wil de slinger nog weleens te ver doorslaan. Dat is kennelijk nodig om een revolutie enige kans van slagen te geven. Bij de grote en vroege agile transformaties begint de behoefte aan samenhang, inzicht en overzicht toch weer de kop op te steken. Dit horen we van klanten, maar het was ook terug te horen in diverse presentaties op het LAC. Toch is dat niet de belangrijkste reden waarom architectuur weer belangrijk is. Al eerder dit jaar signaleerde KPMG dat de vraag naar enterprise architectuur sterk groeit onder invloed van de Digital Transformation. En dat is niet gek. Digital Transformation betekent onder andere dat bedrijven heel nieuwe eisen aan hun IT gaan stellen. Zulke grote veranderingen vragen om een fundamenteel nieuwe IT-strategie, een transformatie naar nieuwe technologieën, en dat alles terwijl de winkel openblijft. Dat gaat niet vanzelf! Het LAC had een hele reeks van lezingen en keynotes over het belang van architectuur bij digitale transformaties. Goede lezingen van geloofwaardige sprekers.

Architectuur en sociale verantwoordelijkheid

Behalve de opkomst van architectuur agile stijl (ook dit jaar weer onderwerp van een hele track) en digitale transformatie (het thema van het LAC dit jaar) waren er nog meer tekenen dat het goed gaat met de discipline. Studenten op het LAC, die bij navraag ook echt gemotiveerd bleken vanuit hun opleiding. Organisaties met een stand, gericht op het werven van architecten. Meerdere aanbieders van opleidingen op gebied van Enterprise Architectuur. cibit academy zit met haar aanbod kennelijk in het goede segment. En, wat mij het meest aansprak van het hele LAC, presentaties waarbij direct de link werd gelegd tussen het werk van de architect en de impact die dat heeft op de samenleving. Zo hield de Digital Champion van Ericsson een inspirerend betoog over dat we eerst moeten nadenken over de digitale transformatie in de maatschappij en dan pas in IT. Mijn conclusie: nog te weinig organisaties zetten architecten daarvoor in (of: nog te weinig architecten zien dit als hun missie). De closing keynote was van ethicus Maxim Februari. Hij wees ons architecten op de verantwoordelijkheid die we hebben om te zorgen dat onze maatschappij haar vrijheid niet verliest. Grote woorden, maar – Churchill citerend “We create systems, and then these systems create us.” – hij maakte zijn punt wel waar.

Al met al verwacht ik dat de toegevoegde waarde van architectuur in de toekomst alleen maar groter wordt.

Relevante opleidingen

 

Serge Bouwens is een ervaren management consultant, enterprise architect en coach. Als consultant begeleidt hij organisaties bij de inrichting van de IT-functie. Als lead architect opereert hij vaak als meewerkend voorman bij het opstellen van een breed spectrum aan architecturen. Zijn stijl is pragmatisch en gericht op het slaan van bruggen tussen strategie en uitvoering.

Heeft u een vraag?

Neem contact op