crossing-the-swords – Blog inspearit

Crossing the Swords

In dit (gratis) event zullen de tegenstellingen tussen privacy – en informatiebeveiligingsmanagement onder een vergrootglas worden gelegd. In hoeverre hebben beide last van elkaar en baat bij elkaar? We leggen de vinger op de zere plekken in een pittig Lagerhuisdebat! Door de frictie te benoemen en zelfs op te zoeken kan hierna de juiste synergie gevonden worden, waardoor privacy en informatiebeveiliging elkaar gaan versterken. En er een optimaal resultaat behaald kan worden uit de toegenomen aandacht door de komende Europese Verordening Gegevensbescherming.

Informatiebeveiliging versus Privacy?

Informatiebeveiliging met de roots in IT en privacy management met een achtergrond vanuit compliance/legal vechten samen om de beperkte resources. Door de hoge boetes lijkt er nu vooral aandacht te zijn voor het inrichten van het AVG-proces, en minder voor de generieke informatiebeveiliging. Is het nu inderdaad zo dat doordat juristen ineens iets roepen over cryptografie informatiebeveiliging beter gaat worden? Of komt er nu alleen tijdelijk even wat meer aandacht voor beleidsstukken? Of is het juist dat informatiebeveiliging teveel een strikt technisch probleem is geweest waardoor aansluiting met andere processen binnen de organisatie niet optimaal zijn?

Het kan natuurlijk ook zijn dat doordat er zoveel aandacht is geweest de afgelopen tijd voor informatiebeveiliging en processen zoals incident management (voor het datalek meldproces), er een volledig inzicht is in alle informatiestromen en assests (onder andere door een volledig juiste CMDB) dat het invoeren van de AVG alleen in de bestuurskamer als probleem wordt gezien.

Zit het zo of toch nog anders?

In een pittige discussie kruisen voor- en tegenstanders de degens. Drie voorbeelden van stellingen die aan bod kunnen komen:

  • De juridische invulling van privacy is belangrijker dan Informatiebeveiligingsvraagstukken.
  • De AVG geeft geen enkele verandering in de informatiehuishouding.
  • Meldplicht datalekken? Gewoon een ander woord voor incidentenproces!                                                                                                                                          

Het programma ziet er als volgt uit:

09.00 – 09.30         Ontvangst
09.30 – 09.40         Opening door de dagvoorzitter
09.30 – 09.50         Inleiding: Privacy en informatiebeveiling: Jacques Eding, Expert Consultant
09.50 – 10.00         Uitleg ‘Crossing the Swords’ en verdeling teams
10:00 – 10.45         Crossing the Swords deel 1
10:45 – 11.15         Pauze
11.15 – 12.00         Crossing the Swords deel 2
12:05 – 12.15         Afsluiting
12.15 – 13.30         Lunch

Wij verwelkomen je graag vrijdag 7 juli a.s. vanaf 9:00 uur in ‘De Kapel’, Professor Bronkhorstlaan 10 te Bilthoven. Bekijk de routebeschrijving.

Graag tot dan!

Schrijf je hier in:


Heeft u een vraag?

Neem contact op