modelpolitie1200x400

 

inspearit heeft samen met de Nationale Politie een agile samenwerkingsmodel ontwikkeld gericht op snelheid en wendbaarheid in een continue verbetercyclus. In een snel veranderende en digitaliserende wereld moet de Politie voortdurend vernieuwen en verbeteren. Iets dat absoluut noodzakelijk is bij het effectief en accuraat bestrijden van criminaliteit nu en in de toekomst. Het Scaled Agile Model dat in samenwerking tussen de Nationale Politie en inspearit is ontstaan hebben wij op 13 en 14 september gepresenteerd tijdens de LeSS conferentie in Londen.

De Politie werkt al een aantal jaren met scrumteams en deze agile werkwijze heeft zich steeds verder succesvol ontwikkeld: teams hebben prijzen gewonnen zoals Website van het jaar in 2015 en 2016, en zij  leveren waardevolle informatievoorziening producten aan de politieagenten op straat. Met meer agile teams die samenwerken met elkaar en de business werd de behoefte aan een praktisch schalingsmodel gevoeld. Bij de totstandkoming hiervan was steeds het doel het bereiken van de gewenste snelheid en wendbaarheid. Zo hebben wij gaandeweg ondervonden dat de LeSS principes een uitstekende gids waren voor het model dat de Politieorganisatie goed past.

Tijdens de LeSS conferentie, waar ook vertegenwoordigers van de Nationale Politie aan deel namen, lieten we zien hoe de toepassing van de principes van LeSS helpen bij het reduceren van complexiteit en bij het behouden van de juiste focus. Het model is gebaseerd op Scrum. Dit betekent dat het gehele werkproces, ook met meerdere teams, gestoeld blijft op empirische procesbesturing op basis van transparantie, inspectie en aanpassing. Aanpassing gebeurt gedurende het hele proces van totstandkoming van dienst of product op basis van feedback.

In een continue cyclus van inspectie en verbetering ligt de focus op snelheid en wendbaarheid. En daarmee op leren en innoveren, het verminderen van ‘waste’ – datgene wat niet bijdraagt aan de totstandkoming van het product – en het optimaliseren van de organisatie ten dienste hiervan. Met behulp van een visuele flow geeft het model de opbouw van de waardeketen weer en de samenhang tussen de verschillende bouwblokken daarin. Rollen worden verduidelijkt, van management tot portefeuillehouders, product owners hun relatie tot elkaar en hun waarde en taken in de keten.

Het model biedt de organisatie een manier om verder aan een gezamenlijke visie te bouwen en teams optimaal worden gefaciliteerd om hun werk te doen voor gebruikers. Het helpt de Politieorganisatie om verandering te omarmen, gemotiveerde teams effectief te laten samenwerken met gebruikers en met elkaar. Om als lerende organisatie zich steeds aan te passen aan de omgeving, flexibel en dynamisch.

Meer weten? Neem contact met ons op!

 

Heeft u een vraag?

Neem contact op