blog-scrum-informatiemanagement-1200

‘It ken net’

Ontwikkelaars gebruiken met veel succes Scrum. Maar bij architecten, business analisten, portfoliomanagers en productmanagers lijkt de drempel om te gaan scrummen veel hoger. Jammer, want samen vormen ze naar mijn ervaring heel productieve teams. De meest genoemde belemmeringen die ik hoor om niet voor Scrum te kiezen of tot ScrumBut te gaan neigen, zijn:

  1. We maken toch geen software.
  2. We kunnen niet zo vaak bij elkaar komen.
  3. Ons werk valt nou eenmaal niet in een scrumperiode te doen.
  4. Die events zijn weinig zinvol, ik doe hier toch mijn eigen dingetje.
  5. De bouwteams gaan toch hun eigen gang, wat heeft het allemaal voor zin?

Codekloppers

Daarop blijft alles goeddeels bij het oude, eventueel ondersteund met een Kanban, om toch maar een beetje agile te blijven werken. Jammer. Of hoeven alleen de ‘codekloppers’ maar agile te werken? Naar mijn idee niet.

Laten we de argumenten eens stuk voor stuk bekijken.

1. We maken in ons team toch geen software?

Het argument dat Scrum niet van toepassing is omdat ‘we toch geen software maken’ gaat domweg niet op. Er zijn er tal van teams die ook geen software maken en wel Scrum gebruiken, zoals marketingteams, productontwikkeling teams en zelfs op middelbare scholen. De Scrumguide vermeldt ook nergens het woordje “software”.

Ons team produceert zaken als architectuur, business cases, begrotingen, roadmaps en visies. Complexe producten die ook nog eens allemaal sterk samenhangen en dynamisch moeten zijn. Of wil je je roadmap nog steeds voor jaren vastleggen? Scrum is juist ontwikkeld voor complex en creatief werk, met het oog op wendbaarheid en resultaat. Daar hebben we hier in deze rollen toch echt wel mee te maken, niet? De moeite waard om dit allemaal samen als Scrum team op te pakken.

2. In cadans bijeenkomen kan bij ons niet

Scrum vraagt aanwezigheid op events. Het niet bij elkaar kunnen komen is naar mijn ervaring meestal een gevolg van overvolle agenda’s, geen “nee” kunnen zeggen, overal bij willen zijn en een gebrek aan discipline.

Zorg dat mensen minder afhankelijk van je worden. Laat ze los. Ze zullen er niet slechter van worden. Of word je liever geleefd door de buitenwereld? En zeg gewoon “nee” tegen al die ad-hoc bijeenkomsten en activiteiten die niet bij je sprint of standaardactiviteiten horen, al klinken ze nog zo interessant.

En beknibbel: je gebruikt nu Scrum. Zijn die (architecture) board etc. bijeenkomsten nog wel zo nodig? Ga eens met de stofkam door al die vergaderingen en vaste gewoontes en experimenteer wat er gebeurt als je ze opheft of gewoon niet komt.

Kies ook een cadans die mooi aansluit bij andere teams, leg hem vast voor een heel jaar en maak hem zichtbaar. Weiger simpelweg uitnodigingen die eroverheen worden gepland, zelfs van de CEO (met backup van je management, je zult zien hoe makkelijk er geschoven kan worden, zeker als je uitlegt dat jullie met Scrum werken en hoe belangrijk die bijbehorende waarden voor je zijn.

3. Ons werk past niet in een sprint

Dat je werk niet binnen een sprint te plannen valt vind ik verdacht. Waarom niet? Hoe makkelijk glijd je dan niet af naar grote brokken analyse, ontwerp of plannenmakerij die te laat of misschien wel nooit afkomen? Waar is de druk om gold-plating te voorkomen? Dikke documenten die weinig toevoegen of achten de feiten aan gaan lopen? En waar is de druk om impediments bij jezelf, de buitenwereld of teamgenoten weg te nemen om concreet resultaat te boeken?

Blijf je werk opdelen is stukjes en neem belemmeringen weg als het toch niet lukt die stukjes af te krijgen in een sprint. Laat je team je helpen of beter nog: pak het samen op. Ik weet dat het niet makkelijk is, maar als je jezelf gaat dwingen in je producten in stukjes te hakken en op te leveren, ga je het leren. En lichter maken helpt ook.

4. De events zijn voor ons weinig zinvol

Inderdaad: Als iedereen werkt aan zijn eigen dingetje, hebben we geen gemeenschappelijk doel in een sprint, geen synergie. Piet de architectuur van Product A, Jan de business case van B en Marietje regelt budget voor C. Geen wonder dat die Events dan niet goed voelen. We hebben dan dus te maken met een groep van specialisten, geen team met een gemeenschappelijk doel. Zoek naar de samenhang in de producten en werk in een sprint daar samen aan. Dus focus, bijvoorbeeld op product X in je sprint en werk dan samen aan alle aspecten. Zo schiet X ook lekker snel op en dat zorgt voor flow. Misschien voelt het inefficiënt, maar dat is het dus juist niet. We kunnen elkaars werk ondersteunen, verrijken, reviewen en samen versnellen. En we werken tussentijds mooi aan ons T-profiel.

5. Ze luisteren toch niet

Wel zonder Scrum dan? Jouw producten moeten er wel toe doen, waarde toevoegen. Als jij niet agile werkt vermindert de kans daarop: je gaat teams niet voeden maar remmen. Het is ook heel fijn dat je als PO van je eigen team iemand hebt die als Chief PO kan optreden naar de PO’ers van de andere teams. Niet dat iedereen klakkeloos moet gehoorzamen aan de wensen van jullie teams, maar dit geeft een goede structuur en maakt dat je in lijn met elkaar bent. Zie jezelf als een faciliterend team, dat helpt ook enorm!

Zorg voor die PO en neem ook zelf je governance taak serieus. Communiceer veelvuldig en vooral face to face met andere teams!

Slaap er nog eens een nachtje over…

Scrum niks voor jullie? Ik begrijp de impediments. Scrum is verschrikkelijk lastig om goed te doen, dat is geen geheim, maar de beloning van werkelijk gefocust multidisciplinair werken liggen in het verschiet. Neem er de tijd voor en schroom niet te vragen om hulp.

Erik Borgers

 

Heeft u een vraag?

Neem contact op