7 handvatten voor succes met architectuur

inspearit gelooft dat architecten zeer succesvol kunnen zijn als ze hun soft skills een boost geven. Met methoden en metamodellen alleen ga je het niet redden. Je moet ook weten voor wie je het doet, wat belangrijk voor hen is en wat het beste past bij je stakeholders. De adviseurs van inspearit hebben in dit kader zeven handvatten geformuleerd die de architect helpen om succesvol te zijn.

1) Wees kwetsbaar én ambitieus

handvat-supermanArchitect: 10% van de tijd de held
De architect, Superman in IT-Metropolis is de linking pin tussen alle betrokkenen van het IT-landschap, heeft een vinger in de pap bij requirements management, ontwerp, realisatie én de overgang naar beheer. Weet alles, bedenkt alles: de architect is een superheld. Of niet?

Lees de speciale blog over dit onderwerp

2) Voeten in de modder, hoofd in de wolken

handvat-dialoogWanneer je geen Einstein bent…
Je kan de arena van de enterprise architect verdelen in de conceptuele business georiënteerde bovenwereld (Up), en de op praktische oplossingen georiënteerde benedenwereld (Down). Om geloofwaardig te zijn als enterprise architect is moet je Up blijkgeven van wat er Down speelt en vise versa.

Lees de speciale blog over dit onderwerp

3) Laat de techniek los

handvat-einddoelYou’re Fired!
Hoe vaak zie je niet enterprise architecten moeite hebben om gezien te worden binnen organisaties. Maar ja, vind je het gek als ze continu blijven zeuren over metamodellen, frameworks, tools en artefacten.

Lees de speciale blog over dit onderwerp

4) Connect to peers

handvat-peersJe moet bijblijven.
Het vakgebied van IT verandert voortdurend en razendsnel. Is het voor specialisten al lastig genoeg om hun kennis op peil te houden en moeten zij zich al regelmatig laten bijspijkeren, voor de generalist die de IT-architect is, is de uitdaging extra groot. Veranderende technologie kunnen cruciaal zijn voor de strategie van je bedrijf, nieuwe uitdagers op de markt een kans geven, of ‘slechts’ een kostenvoordeel opleveren. Je moet bijblijven, maar hoe?

Lees de speciale blog over dit onderwerp

5) Een effectieve architect is een kameleon

handvat-kameleonKies de juiste kleur
Veel architecten zijn intelligente mensen met een sterk ontwikkeld analytisch vermogen en een scherpe, kritische blik. Dat kun je hen eigenlijk niet kwalijk nemen, zo zijn ze nu eenmaal geboren of opgeleid. En zolang architecten zich bewust zijn van hun beperkingen, is er niets aan de hand. De problemen ontstaan als een architect zich focust op zijn sterke kanten, zonder stil te staan of zijn weapon of choice wel toepasselijk is.

Lees de speciale blog over dit onderwerp

6) Spreek de taal van de organisatie

handvat-dialoogDe alfa factor in effectiviteit
Veel van onze architectuurcursussen en trainingen voor architecten gaan over “communiceren” als belangrijk onderdeel van ons architectenwerk. Die trainingen begin ik soms als volgt: “ooit ben ik elektrotechniek gaan studeren. En dat deed ik destijds niet uit een passie voor intermenselijke communicatie!”. Maar als je de rol van architect ambieert is het goed om de inhoud in het juiste perspectief te zien!

Lees de speciale blog over dit onderwerp

7) Wees Agile

handvat-agileAgile organisaties en de rol van architect
Wat betekent agile nu voor ons, voor de architecten? Wij kennen maatregelen, werkwijzen of reflexen die agility in de weg staan. Voor een deel zijn die inherent aan onze opdracht. Het is de taak van de architect om vooruit te kijken en over projecten heen te kijken. Dat vergt op zijn minst een beetje BDUF (Big design upfront). Aan de andere kant moeten wij ook onderkennen dat veel van onze grootse plannen gesmoord worden in de waan van de dag.

Lees de speciale blog over dit onderwerp

Heeft u een vraag?

Neem contact op