architectuurplaat-blog-arwin-1200x

 

Het spreekwoord luidt dat een plaatje meer zegt dan duizend woorden. Dat is ook mijn ervaring. Het is echter erg moeilijk om de juiste plaat te maken die het juiste verhaal vertelt. Hier zie ik het in de praktijk te vaak mis gaan. Hoe komt dat? En is dat aan te leren of moet je hier een kunstenaar voor zijn? Een beetje van beiden: het maken van goede en effectieve platen vereist een strikte discipline, maar een beetje gevoel voor kunst helpt enorm.

Wat maakt een plaat goed?

Bij een goede plaat is er vooraf goed nagedacht over een aantal basisvragen. De antwoorden op deze basisvragen komen terug in de plaat. Dit vergt een strikte discipline omdat het je plaat sterk beperkt – en dat is nu net wat je plaat krachtig maakt.

Eiland automatisering

1.      Voor wie maak ik de plaat?

Een goede plaat is op maat gemaakt op belevingswereld van een specifieke doelgroep. Welke termen gebruik ik, welk abstractieniveau, welke elementen, hoeveel, hoe nauwkeurig?

2.      Wat wil ik zeggen met de plaat?

Je kan duizend-en-één dingen zeggen met een plaat. De kunst is je te beperken tot alleen dat wat je wilt zeggen aan je doelgroep en niet alles wat je weet.

3.      Wat wil ik bereiken met de plaat?

Een plaat maak je met een bepaald doel. Wat is dat doel? Wat wil je met de plaat bereiken? Wil je besluitvorming bereiken, je publiek bewust maken van bepaalde kansen en/of risico’s, een beeld geven waar we staan en waar we naar toe willen gaan, een overdracht (naar bijvoorbeeld development), etc. Maak dit in je plaat heel expliciet.

Wat zijn de belangrijkste valkuilen?

De belangrijkste valkuilen die ik in de praktijk tegenkom zijn veelal terug te herleiden tot de bovenstaande basisvragen. Je ziet bijvoorbeeld dat de plaat niet geënt is op de doelgroep, dat alles wat we weten in de plaat staat in plaats van datgene wat we willen vertellen; of dat het doel of eventuele vervolgactie van de plaat er niet uitspringt.

Ook is de vormgeving belangrijk. Hier helpt een artistieke ingeving wel: humor, psychologie, kennis van je doelgroep helpen om je doel van je plaat beter te realiseren. Maar ook aan de lay-out is veel te doen: minimaliseren van ‘lijntjes’, het uitlijnen van concepten, de juiste kleuren gebruiken, groeperen, etc.

Helpen formele modelleringstalen?

Laat me dan vraag anders formuleren: helpt het om te werken met vaste concepten en symbolen, een eenduidigebetekenis en conform vaste afspraken? Bijna altijd werkt dit prima. En ja, ook met ArchiMate kan je uitstekende managementplaten maken – voorkom de valkuilen die ik heb benoemd en je zal verrassend goede, effectieve management platen kunnen maken.

Knelpunt analyse op applicatielandschap

 

Het bovenstaande – en meer – komt uitgebreid terug in onze trainingen:

 

Arwin van den Bos is senior consultant bij inspearit en docent bij cibit academy. Hij is een ervaren, gedreven architect die zich de afgelopen jaren heeft gespecialiseerd in architectuur en agility. Vanuit zijn achtergrond in o.a. development & beheer, teamleiding, solution en enterprise architectuur richt hij zich nu vooral op complexe organisaties met zelfsturende teams en ‘het agile bedrijven van architectuur’. 

Heeft u een vraag?

Neem contact op