Neem deel aan de gratis webinar over Agile Portfolio Management op 10 maart!

Agile veranderaars zijn vaak voorspelbaar als je er al langer mee samenwerkt. Voorspelbaarheid is een belangrijk thema bij een Agile werkwijze en daar sluiten Agile veranderaars goed bij aan. Wij van inspearit zijn voorspelbaar in het bij herhaling aangeven dat bij een Agile werkwijze een andere mindset, houding en gedrag, gevraagd wordt. Veel Agile teams hebben deze verandering aan den lijve ondervonden. Er komt meer bij kijken dan een daily standup of een sprint review; het is een mindset verandering die zeker maanden duurt. De verandering van werkwijze heeft niet alleen impact op teams, maar ook op het portfolio management.

In de traditionele organisatie wordt er projectmatig gewerkt. Een beproefde en schaalbare manier van werken, waarbij projectmanagers met een projectteam doelen nastreven. Een traditioneel portfolio bevat programma’s en projecten, waarvoor Project Portfolio Management wordt ingezet (PPM). Waarbij een Agile aanpak vaak gebruikt wordt om projecten tot een goed einde te brengen.

Is er dan een verandering nodig bij portfolio management?

Agile toepassen vraagt niet persé een verandering, en is ook geen doel op zich bij projectuitvoering. Agile is een middel om organisatiedoelstellingen te bereiken. Zoals een kortere doorlooptijd van veranderingen, een hogere kwaliteit van producten of diensten en een hogere klant- of medewerkerstevredenheid, door het leveren van waarde.

Worden deze doelstellingen met een portfolio aan projecten gehaald?

Wij vinden dat een organisatie in een digitale wereld geen Agile projecten maar een Agile werkwijze zonder projecten nodig heeft. Een continue flow met een toegespitste organisatie, bestaande uit groepen van Agile teams.

Als het gaat om portfolio management bij Agile teams, ervaar ik dagelijks dat de verandering in denken en doen zich uitbreidt tot groepen collega’s die tot dan niet betrokken zijn geweest bij de Agile werkwijze. De wereld van de business cases, budgetten, strategische keuzes en portfolio management moet aansluiten op een Agile werkwijze. Teams die met een flexibele scope (hun backlog) werken en uitgaan van een vaste hoeveelheid tijd (de sprints) en budget (de team capaciteit), vragen structuur en richting. De vraag is dan ook: welke elementen het portfolio bevat en hoe dit portfolio wordt afgestemd tussen de organisatie enerzijds en de Agile teams anderzijds.

Bevat het portfolio projecten of komt daarvoor iets in de plaats bij een Agile werkwijze?

Een kenmerkend element van de Agile werkwijze is de korte feedback lus, met daarin de volgende activiteiten: bedenken, uitvoeren, meten en leren. Dat wordt niet bereikt door alleen Agile teams of een Agile werkwijze binnen projecten. Dit wordt bereikt door de strategie, een toegespitste organisatie inrichting en het toetsen van aannames (in een feedback loop) in portfolio management te integreren. Het wordt daarmee Agile Portfolio Management (APM). Agile teams verwachten richting en structuur te krijgen en onderdeel van de feedbacklussen te zijn.

Voor APM is een portfolio van grotere initiatieven nodig als vervanging van projecten en programma’s. Maar dat niet alleen. Er is ook een portfolio van organisatieonderdelen, de groepen van teams, ter vervanging van de projectteams. Bij APM manage je andere portfolio’s dan bij PPM. Dat heeft vanzelfsprekend impact op de manier van organiseren en het portfolio management. En belangrijker nog: de verandering van PPM naar APM vereist ook een mindset verandering bij álle stakeholders.

Neem deel aan de gratis webinar over Agile Portfolio Management op 10 maart!

Nieuwsgierig geworden naar deze nieuwe portfolio’s en agile portfolio management?

Schrijf je nu in voor ons webinar op 10 maart a.s.

Heeft u een vraag?

Neem contact op