Op 18 november 2020 is er een nieuwe versie van de Scrum Guide gepresenteerd. Daar waar er in 2017 een kleine update is geweest, is er dit jaar een grote aanpassing aangekondigd. Als opleider willen we je natuurlijk meenemen in de veranderingen.

In de vorige blog beschreef ik de meest opvallende veranderingen. In dit blog beschrijf ik wat de veranderingen betekenen voor de Product Owner. In de volgende blogs doe ik dat voor de Scrum Master en Developers.

Introductie van het Product Doel

De 2020 versie van de Scrum Guide introduceert commitments. Commitments bestaan om empirisme en de Scrum waarden te versterken voor het Scrum Team en zijn belanghebbenden. Ze zijn onderdeel van de Artefacten en geven informatie die de transparantie en focus verhogen. De voortgang van een commitment kan gemeten worden.

Twee van de commitments kenden we al:

  1. het Sprint Doel (onderdeel van de Sprint Backlog) en
  2. de Definition of Done (onderdeel van het Increment).

Nieuw is het Product Doel. Het Product Doel hoort bij de Product Backlog en is voor de Product Backlog wat het Sprint Doel is voor de Sprint Backlog. Het Product Doel beschrijft een toekomstige staat van het product, dat kan dienen als een doelwit voor het Scrum Team om tegen te plannen.

De Product Backlog wordt voortdurend aangevuld met items die definiëren ”wat” invulling zal geven aan het Product Doel. Het Product Doel is de langetermijndoelstelling van het Scrum Team. Ze moeten het ene doel bereiken (of opgeven) voordat ze het volgende doel aanpakken. Er kan dus maar één Product Doel tegelijkertijd bestaan.

Hoe helpen de commitments jullie om de transparantie en focus te verhogen?

Van ‘verantwoordelijk’ naar ‘aansprakelijk’

Als Product Owner ben je aansprakelijk voor het ontwikkelen en duidelijk overbrengen van het Product Doel. Dat lees je goed: aansprakelijk. Het Engelse woord ‘responsible’ is in vrijwel de hele Scrum Guide vervangen door ‘accountable’. In de Nederlandse vertalingen van de Scrum Guide worden beide woorden vertaald met ‘verantwoordelijk’. Ik vind ‘aansprakelijk’ beter passen in de lijn van de andere aanpassingen van de Scrum Guide.

De Scrum Master helpt je bij het vinden van technieken voor een effectieve Product Doel definitie. Van de meest belangrijke Product Backlog items moet tijdens de Sprint Planning duidelijk zijn hoe deze zich verhouden tot het Product Doel.

Heb jij al hulp gekregen van je Scrum Master bij het vinden van effectieve technieken voor Product Doel definitie?

Sprint Doel, Product Doel en Product Visie

Als je onze Product Owner training hebt gevolgd, werk je als het goed is met een Product Visie. De Product Visie is geen officieel onderdeel van Scrum. Je vraagt je nu misschien af wat het verschil is tussen een Product Doel en een Product Visie.

Je kunt het Product Doel positioneren tussen de Product Visie en het Sprint Doel. Een Sprint Doel wordt (als het goed is) binnen een Sprint gehaald. In de praktijk zullen meerdere Sprint Doelen nodig zijn om een Product Doel te bereiken. Met meerdere, opeenvolgende Product Doelen kun je uiteindelijk je Product Visie bereiken.

Verwar een Product Doel trouwens niet met een ‘release’! Op het moment dat een Product Backlog item voldoet aan de Definition of Done, ontstaat een Increment. Een increment mag aan belanghebbenden geleverd worden voor het einde van de Sprint. Er kunnen dus meerdere ‘releases’ plaatsvinden in een Sprint.

Anderzijds zijn er doorgaans meerdere Sprints nodig voor het behalen van een Product Doel, dit kan dus maanden duren. Je kunt ervoor kiezen om Increments pas te leveren als het Product Doel behaald is, maar dat kan ik niet aanraden. Daarmee is de feedback loop heel lang, waardoor inspectie en adaptatie laat gebeuren, en empirisme niet goed kan plaatsvinden.

In een complex domein (waar Scrum voor is ontwikkeld) verhoogt dit risico’s. Je loopt de kans dat de waarde van het product, dat het resultaat is van het werk van het Scrum Team niet wordt gemaximaliseerd. Hier ben jij als Product Owner aansprakelijk voor.

Heeft jouw product al een Product Doel?

Extra onderwerp tijdens de Sprint Planning

Al het noodzakelijke werk wat nodig is om het Product Doel te bereiken vindt plaats binnen Sprints. Een Sprint wordt gepland in de Sprint Planning en aan dit Event is een onderwerp toegevoegd. We kenden de onderwerpen ‘Wat kan in deze Sprint worden afgerond?’ en ‘Hoe zal het gekozen werk gedaan worden?’ al, daar is nu een nieuw onderwerp voorafgaand aan toegevoegd: ‘Waarom is deze Sprint waardevol?’

Als Product Owner doe je een voorstel hoe het product in waarde en bruikbaarheid zou kunnen toenemen tijdens deze Sprint. Het antwoord op deze vraag, welke het hele Scrum Team gezamenlijk definieert, is het Sprint Doel. Feitelijk kijk je dus hoe deze Sprint bijdraagt aan het behalen van het Product Doel.

Het Sprint Doel is niet nieuw. Als het goed is hebben jullie die elke Sprint dus al. Wat wel nieuw is de koppeling tussen het Sprint Doel en het Product doel. Dankzij deze koppeling is het duidelijker geworden hoe de Sprint bijdraagt aan het grotere geheel.

Komt de connectie tussen het Sprint Doel en het Product Doel al terug in jullie Sprint Planning?

Sprint Review minder voorschrijvend

In mijn vorige blog beschreef ik dat de Scrum Guide korter, simpeler en minder voorschrijvend is geworden. Dat zien we goed terug bij de Sprint Review. De lange opsomming van elementen waar de Sprint Review uit bestaat is verdwenen. Het is nu aan het Scrum Team om te bepalen hoe het doel van de Sprint Review, het inspecteren van de uitkomst van de Sprint en het bepalen van toekomstige aanpassingen, behaald kan worden.

Meer autonomie voor het Scrum Team, minder guidance en meer duidelijkheid: er staat nu heel specifiek in de Scrum Guide dat de Sprint Review een werksessie is en het Scrum Team zou moeten vermijden dat het bij een presentatie blijft.

Ook bij de Sprint Review zien we het Product Doel trouwens weer terug: de voortgang richting het Product Doel wordt besproken in de Sprint Review.

Is jullie Sprint Review al een werksessie waarin de voortgang richting het Product Doel wordt besproken?

Wat zijn Next steps voor mij als Product Owner?

Heb je ‘Nee’ geantwoord op één of meer van de vragen onderaan de alinea’s? Dan is er nog werk aan de winkel. Gelukkig sta je er niet alleen voor! Je hele Scrum Team, en met name de Scrum Master, kunnen je hierbij helpen.

Wil je liever hulp van buitenaf? Onze consultants en trainers kunnen je helpen. Ook kan onze training Advanced Product Owner hulp bieden.

Ben je onlangs begonnen als Product Owner, of ga je binnenkort beginnen? Kijk dan eens of onze Product Owner of Virtuele Product Owner training iets voor je is.

Benieuwd naar wat de veranderingen zijn voor de Scrum Master? Dat lees je in mijn volgende blog.

Ook interessant

Meer weten?

Wilt u hier meer over weten, dan kunt u bij inspearit en/of cibit academy daarvoor terecht. Bel daarvoor 030-2308900 of stuur een mail naar info.nl@inspearit.com.

Stefan Kennedie Stefan is een enthousiaste Scrum en Agile consultant en trainer die veel ervaring heeft in het trainen en coachen van professionals voor wie Agile en Scrum nieuw zijn. Hij heeft uitgebreide ervaring in het toepassen van Scrum bij organisaties buiten het IT-domein.

Heeft u een vraag?

Neem contact op